Aloomelk Logo
بررسی و تحلیل تأثیر جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل بر بازار مسکن
بررسی و تحلیل تأثیر جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل بر بازار مسکن

بررسی و تحلیل تأثیر جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل بر بازار مسکن

نوشته شده توسط محمد سلمانی در 17 تیر 1404
دسته‌بندی
بدون دسته‌بندی
نظرات
بدون نظر
فهرست مطالب

بحران‌های ژئوپلیتیک همیشه یکی از مخاطره‌آمیزترین فاکتور‌ها برای بازار‌های دارایی به‌ویژه مسکن به شمار می‌آیند. در این میان، جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل در خردادماه ۱۴۰۴ یکی از پرتنش‌ترین رویداد‌های ژئوپلیتیکی منطقه خاورمیانه بوده که علاوه بر ابعاد نظامی، تبعات گسترده اقتصادی نیز به دنبال داشت. این جنگ اگرچه کوتاه بود؛ اما شوک روانی و اقتصادی قابل‌توجهی به فعالان بازار وارد کرد. در این مقاله قصد داریم ابتدا به بررسی چشم‌انداز کلان اقتصادی و وضعیت پیشاجنگ بپردازیم، سپس با تحلیل دقیق داده‌ها و واکاوی رفتار خریداران، سازندگان و سرمایه‌گذاران، تصویر واقعی‌تری از تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن ارائه دهیم. از همین رو پیشنهاد می‌شود تا انتهای این متن همراه ما باشید تا در نهایت بتوانید با دید واقع بینانه‌تری یک تصمیم آگاهانه برای خرید یا فروش ملک بگیرید.

مروری بر وقایع جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل و پی‌آمد‌های اولیه

جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل با حمله رژیم صهیونی به برخی از تأسیسات حساس ایران و ترور سرداران در تاریخ 23 خرداد 1404 آغاز شد. این جنگ که نقطه عطفی در تنش‌های منطقه‌ای به شمار می‌رود، پس از ۱۲ روز، با می‌انجی‌گری منطقه‌ای به آتش‌بس موقت منجر شد. با این حال این درگیری، موجی از نگرانی اقتصادی و سیاسی در کشور ایجاد کرد که علاوه بر ابعاد نظامی، به‌سرعت بر بازار‌های مالی، به خصوص بازار مسکن که همواره به‌عنوان گزینه‌ای مناسب برای مقابله با تورم شناخته می‌شود، تأثیر گذاشت. 

 در این بین نگرانی‌ها از طولانی‌شدن زمان جنگ باعث ایجاد گمانه‌زنی‌هایی در مورد شدت‌گرفتن تنش‌های بازار‌های جهانی و اختلال در زنجیره تأمین و توزیع نفت و گاز در دنیا شد. همین موضوع در روز‌های اولیه جنگ تحمیلی ایران و اسرائیل، قیمت هر بشکه نفت را با افزایش حدود 7 درصدی به 73 دلار رساند. از طرفی بازار سهام در بسیاری از کشور‌های اروپایی، آسیایی و آمریکا، افت قابل‌توجهی را تجربه کرد. 

ترکیبی از حملات موشکی، پهپادی به همراه حمله سایبری به زیرساخت‌های بانکی و تعطیلی موقت بخشی از فعالیت‌های اداری، همچنین افزایش ریسک ژئوپلیتیک، برخی از ابعاد درگیری بودند که باعث بروز نگرانی در میان خریداران، فروشندگان و سازندگان در بازار مسکن شد. از سوی دیگر این شوک بزرگ، پیامد‌های روانی و اقتصادی متعدی همچون افزایش انتظارات تورمی و رشد یک‌شبه قیمت دلار را نیز در پی داشت. 

شرایط پیش‌آمده سؤالات مهمی را برای بسیاری از مردم مطرح کرد که آیا تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن، منجر به رکود بیشتر در بازار شده یا قیمت ملک را افزایش می‌دهد؟ همچنین آیا زمان مناسبی برای سرمایه‌گذاری خواهد بود یا خیر؟ در ادامه تلاش می‌کنیم تا با تکیه بر داده‌های معتبر، تأثیرات این اتفاق را از منظر عرضه، تقاضا، قیمت و سرمایه‌گذاری واکاوی کنیم. 

وضعیت بازار مسکن پیش از جنگ ایران و اسرائیل چگونه بود؟

تا قبل از بحران جنگ در خرداد ۱۴۰۴، قیمت‌ها در بازار مسکن تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون نرخ تورم، نوسانات نرخ ارز و سیاست‌های دولتی در نوسان بود. به طور کلی در بهار 1404 تورم نقطه‌ای به بیش از ۴5 درصد رسید که نشان از تورم بالا در بازار بود. از سوی دیگر با نوسان نرخ ارز و کاهش ارزش ریال در برابر دلار، شاهد رشد قیمت و افزایش هزینه‌های ساخت و ساز در این حوزه بودیم. 

به عنوان مثال در شهر تهران طی سال‌های 1402 و 1403 با رشد متوسط سالانه 30 درصد، جهش قیمتی مسکن اتفاق افتاد. با این حال در دوره‌های مختلف دولت تلاش کرد تا با ارائه بسته‌های حمایتی همچون مسکن ملی و تسهیلات، به تثبیت قیمت در بازار کمک کند. انتظارات تورمی بالا و حفظ سرمایه در دارایی‌های واقعی از سمت خریداران به همراه تنگنای تأمین مالی ساخت‌وساز و لزوم پیش‌فروش از طرف سازندگان و فروشندگان، باعث شکل‌گیری روند قیمت در دوره پیشاجنگ بود. 

مسکن در شهر

اثرات کوتاه‌مدت جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن چیست؟

بی‌تردید یکی از واکنش‌های اولیه بازار نسبت به این جنگ، کاهش حجم معاملات تا 40 درصد نسبت به ماه قبل بود. از سوی دیگر شوک روانی به وجود آمده با ترس از بروز تحریم‌های جدید منجر به خروج نقدینگی به سمت بازار ارز و طلا شد. با این وجود برخی از خریداران با هدف محافظت از ارزش دارایی خود، به‌دنبال خرید فوری شدند که این موضوع منجر به افزایش تقاضای امن می‌شود. 

برخی از کارشناسان نیز بر این باورند که نوسانات قیمت در هفته‌های ابتدایی پس از جنگ، با جهش لحظه‌ای حدود 10 درصد در قیمت‌ها برای مناطق پرتقاضا همچون مرکز تهران اتفاق بیفتد. در حالی که می‌توان در مناطق حاشیه‌ای، رکود و حتی کاهش ۵ درصدی قیمت ملک در برخی محله‌ها را شاهد بود. به طور کلی جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، اگرچه از نظر زمانی کوتاه‌مدت بود؛ اما ممکن است تأثیراتی بر فضای اقتصادی ایران به‌ویژه بازار مسکن برجای گذاشته باشد. 

بگو آپارتمانت کجاست تا بگیم قیمتش چنده!
استعلام قیمت آنلاین ملک

چشم‌انداز کلان اقتصادی پس از جنگ تحمیلی ایران و اسرائیل

پس از خاتمه جنگ ۱۲ روزه، با توجه به پیامد‌های اقتصادی و روانی ناشی از این درگیری، بازار‌های مالی ایران وارد دوره‌ای از بی‌ثباتی موقتی شدند. در حقیقت شاخص‌های اصلی اقتصاد کلان همچون نرخ ارز، تورم و نرخ سود بانکی دستخوش نوسانات شدند که همگی دست در دست هم، انتظارات فعالان بازار مسکن از آینده را تغییر دادند. نرخ ارز در روز‌های پس از درگیری، در بازار آزاد حدود 5 تا 10 درصد نوسان را تجربه کرد که باعث شد بسیاری از خریداران مسکن، اولویت خود را از بازگشت سریع سرمایه به خرید ملک تغییر دهند و به سمت دارایی‌های کم‌ریسک‌تر حرکت کنند. 

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، شاخص تورم نقطه‌به‌نقطه بعد از این درگیری به بالای ۴۵ درصد رسید؛ اما تورم ماهانه بخش مسکن کندتر افزایش یافت. از سوی دیگر بر اساس برخی از گزارش‌های اقتصادی، میانگین ماهانه رشد قیمت مسکن تهران در چند هفته پس از جنگ نسبت به دوره قبل از آن افزایش چشمگیری نداشته است. در این میان، بانک مرکزی نیز برای مهار نوسانات ارزی و کنترل تورم سیاست‌های مختلفی را اتخاذ کرده تا بتواند ثبات را به بازار مسکن برگرداند. 

تراکم ملک در منطقه

تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن در مهم‌ترین ماه سال

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم، جنگ ۱۲ روزه میان ایران و اسرائیل که در خرداد ۱۴۰۴ رخ داد، یکی از مهم‌ترین تحولات ژئوپلیتیکی منطقه خاورمیانه به شمار می‌رود. شدت تبعات اقتصادی این درگیری و اختلال در مناسبات بین‌المللی، ممکن است بخش مسکن را به‌عنوان یکی از حساس‌ترین بازار‌های داخلی ایران تحت تأثیر خود قرار دهد. 

اگر چه، تصمیم‌گیری برای آینده بازار مسکن، تنها چند هفته پس از پایان جنگ، کمی دشوار به نظر می‌رسد؛ اما در یک بررسی اجمالی قیمت‌ها در بازار می‌توان این گونه نتیجه گرفت که در کل قیمت مسکن تا کنون (اواخر تیرماه 1404) افزایش محسوسی نداشته است. در حقیقت به دلیل شوک جنگ، بازار خرید و فروش ملک در شهر‌های مختلف راکد شده و حتی در برخی موارد فروشندگان به دلیل عجله در فروش، قیمت پیشنهادی خود را کاهش داده‌اند. 

به بیان ساده‌تر بازار مسکن به ویژه در نیمسال اول 1403، با اینکه تحت‌تأثیر عواملی همچون تنش‌های نظامی منطقه‌ای و سایه ریسک جنگ قرار گرفته بود؛ اما ثبات نسبی قیمت در معاملات ملکی را پشت سر گذاشت. به گزارش اقتصاد نیوز: «در خردادماه سال 1404 بازار مسکن تحت تأثیر اتفاقات سیاسی، با سقوط تاریخی قیمت‌ها رو به رو شد. در حال حاضر و پس از گذشت مدت کوتاهی از جنگ تحمیلی ایران و رژیم اشغالگر صهیونیستی، شاخص مسکن برای قیمت پیشنهادی آپارتمان‌های تهران سقوط 8.5 درصدی را طی تیرماه امسال نسبت به مدت مشابه ماه قبل تجربه کرد. این روند نزولی ماهانه قیمت مسکن از فروردین‌ماه سال 92 تا کنون بی‌سابقه بوده است.» بازار مسکن ایران، به‌عنوان بازاری که با تورم و نرخ ارز رابطه‌ای عمیق دارد نیز از شوک جنگ بی‌تأثیر نبوده است. در حقیقت این موضوع می‌تواند کوتاه‌مدت، میان‌مدت و حتی بلندمدت بر میزان عرضه، تقاضا و قیمت تأثیرگذار باشد. 

ساختمان‌های مسکونی در تهران

تحلیل شاخص قیمت پیشنهادی فروشندگان مسکن در تهران برای دوره جنگ 12 روزه

همان‌طور که در بخش قبل در مورد تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن بیان کردیم، شاخص قیمت پیشنهادی آپارتمان در تهران افت 8.5 درصدی داشته که این مورد از فرودین سال 92 تا به امروز اتفاق نیفتاده بود. در حقیقت قیمت قطعی مسکن در فروردین 1392 حدود 10 درصد نسبت به اواخر اسفند ماه سال 1391 کاهش یافت و میانگین قیمت پیشنهادی فروش آپارتمان در مناطق ۲۲‌گانه شهر تهران به 3.5 میلیون تومان در هر مترمربع رسید. 

جنگ عامل اصلی ریزش شدید قیمت‌های پیشنهادی مسکن در تهران برای انتهای سه‌ماهه نخست امسال محسوب می‌شود. در پی تشدید تنش‌های نظامی اخیر ایران با اسرائیل و افزایش نااطمینانی در فضای سیاسی و اقتصادی کشور، پیش از اعلام آتش‌بس، شاخص قیمت‌های پیشنهادی فروش مسکن در تهران با سقوطی بی‌سابقه از 102.1 میلیون تومان در پایان اردیبهشت و روز‌هایی ابتدایی خرداد به 93.1 میلیون تومان در هر مترمربع در خرداد ۱۴۰۴ رسید. 

منظور از این شاخص، همان تغییرات قیمت پیشنهادی فروشندگان آپارتمان در بازار مسکن تهران در ابتدای ماه جاری نسبت به ابتدای ماه قبل است. در ادامه نمودار شاخص قیمت پیشنهادی فروشندگان مسکن در تهران را بررسی می‌کنیم. 

کاهش قیمت مسکن در تهران به‌دلیل جنگ
نمودار تغییرات قیمت مسکن در تهران

بررسی نمودار بالا به‌خوبی نشان می‌دهد که از اواسط تابستان سال 1403 شاخص قیمت پیشنهادی فروشندگان مسکن برای شهر تهران روند صعودی در پیش گرفته است؛ اما با شروع جنگ، افت شدید را در این شاخص شاهد بودیم. این نکته را هم مدنظر قرار دهید که بی‌تردید مشورت با کارشناسان حرفه‌ای این حوزه در کنار بررسی تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن، چشم‌انداز روشن‌تری از آینده بازار، برای شناخت ریسک‌ها و استفاده از فرصت‌های پیش‌رو در اختیار شما قرار خواهد داد. از سوی دیگر هر زمان که تصمیم به خرید یا فروش خانه گرفتید، برای اطمینان از ارزش واقعی ملک‌تان، می‌توانید از سرویس قیمت‌گذاری ملک سایت الوملک استفاده کنید. با این کار در کوتاه‌ترین زمان و به صورت آنلاین قیمت منصفانه ملک را برآورد خواهید کرد. 

ساختمان‌های مسکونی در شهر

تحلیل تقاضا و رفتار خریداران در دوره درگیری ایران و رژیم صهیونیستی

طبق داده‌های منتشرشده در مرکز آمار، حجم معاملات مسکن از ابتدای شروع جنگ، کاهش شدیدی داشته است که ناشی از «انتظار فعال» برای روشن‌شدن تکلیف تحولات سیاسی و اقتصادی بود. در حقیقت میزان تقاضا برای خرید مسکن از نیمه دوم خردادماه به بعد، نسبت به دو ماه نخست سال 1404 در کمترین مقدار خود قرار گرفت. از طرفی با شروع حملات نظامی به پایتخت، همان تعداد کم متقاضیان خرید آپارتمان نیز کمتر از قبل شدند. 

با توجه به شرایط پیش‌آمده برای تهران در طول جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، بسیاری از مردم در همان هفته اول جنگ، از شهر خارج شدند و رکود سنگینی بر معاملات ملک سایه افکند. بر اساس اظهارات مشاورین املاک، در این مدت معامله‌ای در بازار انجام نشده، چرا که با تعطیلی ادارات و مراکز صدور انواع مجوز‌ها و مفاصاحساب‌های ملکی، امکان انجام مراحل اداری خرید و فروش ملک، فراهم نبوده است. 

از سوی دیگر، برخی افراد برای خرید آپارتمان قصد دریافت اوراق وام مسکن از بانک را داشتند که طی این مدت نتوانستند به هدف خود برسند. توقف معاملات مسکن در طول آخرین هفته از فصل بهار سال ۱۴۰۴ و کاهش شدید تقاضا برای خرید را می‌توان دلیل مهم سقوط تاریخی قیمت ملک در نظر گرفت. در مجموع، تقاضا برای خرید ملک، پیش از جنگ نیز رشد چندانی نداشت و اغلب خریداران از نوع مصرفی بودند و با هدف سکونت، سعی در تبدیل خانه خود به احسن داشتند. 

قبل از خرید خونتو ارزیابی کن!
دریافت گزارش ارزیابی آپارتمان

تغییر ترکیب خریداران و کاهش تقاضا

در روز‌های پرمخاطره درگیری و تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن، به دلیل افت قدرت خرید حقیقی مردم، سهم معاملات خریداران مصرفی یا همان خانوار‌ها به شدت کاهش یافت و خانوار‌های با درآمد پایین و متوسط به حاشیه بازار رانده شدند. از سوی دیگر به نظر می‌رسد پس از آتش‌بس اولیه، گروهی از سرمایه‌گذاران کوتاه‌مدت که توان نقدینگی بالایی دارند، دوباره وارد بازار شوند. این افراد با به‌کارگیری استراتژی‌های محتاطانه‌تر به دنبال واحد‌های نوساز با قابلیت فروش سریع یا واحد‌هایی واقع در مناطق برخوردار از طرح‌های زیرساختی خواهند بود. 

جدول بررسی میزان تقاضا در بازار مسکن طی جنگ 12 روزه به شرح زیر است: 

نوع ملک و کاربری

تغییرات میزان تقاضا

آپارتمان‌های کوچک

کاهش خرید و فروش به دلیل کم‌شدن قدرت خرید مردم

آپارتمان‌های لوکس

افزایش نسبی به دلیل کاهش قیمت از سمت برخی فروشندگان و چشم‌انداز سرمایه‌گذاری

واحد‌های تجاری و اداری

کاهش تقاضا به دلیل رکود اقتصادی و شرایط سیاسی جنگ

واحد‌های گردشگری

(مانند ویلا ساحلی و جنگلی)

کاهش تقاضا با توجه به کم‌شدن سفر‌های تفریحی و گردشگری


در مجموع عواملی همچون بی‌ثباتی در بازار، نامشخص بودن سیاست‌های دولتی در بخش مسکن و حساسیت به ریسک ژئوپلیتیک، متقاضیان خرید در شرایط خطر جنگی را کاهش داد.

ساختمان‌های مسکونی در کلان‌شهر

تحلیل عرضه و فعالیت‌های ساختمانی در دوران جنگ 12 روزه و پس از آن

به طور کلی میزان عرضه ملک برای فروش یا اجاره در دوره درگیری و هفته پایانی فصل بهار 1404 با کاهش قابل‌توجهی رو به رو شد. در حقیقت فایل‌های عرضه شده در مشاورین املاک مربوط به اوایل خرداد بوده که معاملات آن‌ها نیز در طی جنگ 12 روزه راکد ماند. از سوی دیگر در مناطقی از تهران که شدت حملات بیشتر بود، عرضه مسکن نیز کاهش چشمگیری داشت. این موضوع باعث شد که در ابتدای تیرماه در مناطق شمال، شرق و برخی از محله‌های جنوب غرب تهران، قیمت مسکن بیشترین روند کاهشی را داشته باشد. 

بد نیست بدانید که در ابتدای تیرماه سال 1404 و پس از اعلام آتش‌بس، شاخص مسکن یا میانگین قیمت پیشنهادی فروشندگان آپارتمان در تهران، نسبت به مدت مشابه سال قبل (ابتدای تیرماه 1403) در حدود 7.2 درصد افزایش داشته است. به گزارش فرارو «در ابتدای تیر سال گذشته، قیمت پیشنهادی آپارتمان‌های میان متراژ به‌طور متوسط ۸۷ میلیون تومان در هر مترمربع بود. در حالی که این شاخص برای ابتدای تیر 1404 به 93.3 میلیون تومان در مترمربع رسید.» 

جدول بررسی میزان عرضه در بازار مسکن طی جنگ 12 روزه به شرح زیر است: 

نوع ملک و کاربری

تغییرات میزان عرضه

آپارتمان‌های کوچک

کاهش به دلیل توقف پروژه‌های ساخت و ساز

آپارتمان‌های لوکس

کاهش، به دلیل افزایش شدید هزینه‌های ساخت و ریسک هزینه‌های نگهداری

واحد‌های تجاری و اداری

کاهش عرضه با توجه به کاهش پروژه‌های جدید در شرایط جنگ

واحد‌های گردشگری

(مانند ویلا ساحلی و جنگلی)

عرضه ثابت به همراه کاهش انجام پروژه‌های جدید

 

در مجموع جنگ ۱۲ روزه منجر به تأخیر موقت در پروژه‌های عمرانی و مشکلات تأمین مصالح ساختمانی شد. این موضوع به‌ویژه در تهران بیشتر محسوس بود، به‌گونه‌ای که به دلیل نامشخص بودن آینده بازار از تمایل سازندگان برای ورود به پروژه‌های جدید کاست. در حقیقت برخی از سرمایه‌گذاران با رصد شرایط فعلی بازار، منتظر هستند تا تصمیمات سیاسی و شرایط اقتصادی کشور، مسیر بازگشت به بازار مسکن را فراهم کند. در این میان برخی دیگر از عرضه‌کنندگان مسکن، در دوره جنگ 12 روزه تصمیم به عرضه ملک خود به بازار کرده و برای فروش فوری، قیمت پیشنهادی کمتری نیز ارائه کردند. 

ساخت‌وساز ملک در شهر

بررسی پیامد‌های اقتصادی جنگ ایران و اسرائیل بر شرایط بازار مسکن

یکی از پیامد‌های اصلی جنگ و درگیری نظامی بین دو کشور، تحت تأثیر قرارگرفتن شرایط اقتصادی خواهد بود. در این بین، بازار مسکن به عنوان یکی از ارکان اصلی اقتصاد، ممکن است تأثیرپذیری بیشتری از خود نشان دهد؛ البته قبل از شروع این جنگ 12 روزه نیز بازار در یک شرایط رکود تورمی به سر می‌برد. با این حال در ادامه برخی از مهم‌ترین پیامد‌های اقتصادی بر روی حوزه املاک را بررسی می‌کنیم. 

افزایش تورم ناشی از جنگ

برخی از تحلیلگران بازار مسکن بر این باورند که نرخ تورم تا پایان سال روند افزایشی در پی بگیرد. در حقیقت نگرانی در مورد افزایش تورم ناشی از پیامد‌های جنگ، یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی سرمایه‌گذاران است. این موضوع به ویژه اگر مسیر‌های واردات سوخت و گاز مختل شود، ممکن است شدت بیشتری بگیرد. 

 

کاهش قدرت خرید مردم

بدون تردید افزایش تورم، می‌تواند قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داده و میزان تقاضا برای خرید مسکن در شهر‌های بزرگ به ویژه تهران، اصفهان و... را تحت تأثیر قرار دهد. از سوی دیگر خانواده‌های با درآمد متوسط که قصد خرید آپارتمان‌های کوچک را داشتند، با چالش کسری بودجه مواجه می‌شوند. این موضوع به‌تنهایی شاید باعث کاهش تعداد معاملات پس از جنگ شود. 

 

نوسانات نرخ ارز

با شدت‌گرفتن درگیری‌ها در روز‌های اولیه جنگ ایران و اسرائیل، قیمت دلار در بازار افزایش یافت. پس از اعلام آتش‌بس نیز نرخ ارز، نوسانات خود را حفظ کرده و باعث ایجاد نگرانی در میان سرمایه‌گذاران بزرگ شد. از همین رو بسیاری از این افراد سرمایه‌های خود را وارد دارایی‌های امن مانند املاک کردند. با این کار تقاضا برای خرید آپارتمان‌های لوکس و املاک تجاری با هدف حفظ ارزش دارایی افزایش یافت. در نهایت بیشترشدن تقاضا در برخی مناطق، منجر به افزایش قیمت املاک شد که امکان خرید آپارتمان‌های کوچک برای خانوار‌های با بودجه محدودتر را دست‌نیافتنی‌تر کرد. 

 

افزایش قیمت مصالح ساختمانی

با افزایش تورم، نوسانات نرخ ارز و بالارفتن قیمت نفت به دلیل ریسک احتمال اختلال در زنجیره تأمین جهانی، هزینه‌های حمل‌ونقل و تولید انواع مصالح ساختمانی افزایش یافت. این موضوع به طور ویژه در پروژه‌های ساختمانی در حال اجرا، تأثیر مستقیمی بر قیمت تمام‌شده مسکن داشته است. در حقیقت افزایش هزینه‌های تولید باعث شده که برخی از سازندگان، پروژه‌های خود را متوقف کرده یا قیمت نهایی فروش را بالا ببرند که عرضه مسکن را کاهش خواهد داد. 

در این بخش پیامد‌های اقتصادی تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن را بررسی کردیم. این موضوع را هم در نظر داشته باشید که با اعلام آتش‌بس، دولت تلاش کرده تا با اتخاذ سیاست‌های مختلف ثبات و اطمینان را به بازار بازگرداند. 

جنگ ایران و اسرائیل

تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر افزایش قیمت آپارتمان‌های لوکس در تهران

بر اساس بررسی‌های اخیر کارشناسان حوزه املاک، تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن، ابعاد مختلفی داشته که یکی از آن‌ها افزایش قیمت آپارتمان‌های لوکس به ویژه در مناطق شمال شهر تهران است. در حقیقت سرمایه‌گذاران به این املاک به دید یک دارایی امن با ارزش بسیار بالاتر از املاک متوسط و ضعیف نگاه می‌کنند. این موضوع در شرایط جنگ باعث شده که علاوه بر کاهش میزان تقاضا برای املاک متوسط، عرضه ملک جدید در برخی از مناطق شهر تهران نیز کمتر شود. 

از سوی دیگر همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن پرداختیم، برخی از فروشندگان آپارتمان‌های لوکس برای فروش سریع‌تر ملک خود، حاضر به دادن تخفیف بیشتر به خریدار شدند. سرمایه‌گذاران ثروتمند نیز فرصت پیش‌آمده را غنیمت شمرده و اقدام به خرید ملک در محله‌هایی همچون نیاوران، فرمانیه، زعفرانیه، تجریش و... کردند. با توجه به این دلایل قیمت هر مترمربع آپارتمان روند صعودی داشت، به گونه‌ای که بر اساس گزارش مشاورین املاک در زعفرانیه تهران، آپارتمان از متری 100 میلیون تومان به حداقل متری 115 میلیون تومان رسیده است. 

جنگ 12 روزه چه تأثیری بر روی روند پروژه‌های ساختمانی داشته است؟

با شروع جنگ تحمیلی ایران و رژیم صهیونیستی در اواخر خردادماه 1404، روند ساخت پروژه‌های ساختمانی با اختلال مواجه شد، به گونه‌ای که حدود 15% از این پروژه‌ها متوقف شدند. در حقیقت افزایش قیمت انواع مصالح ساختمانی، محدودیت امکان حمل و نقل مصالح موردنیاز، کاهش تعداد نیروی کار و تعطیلی بسیاری از ادارات و بانک‌ها، از دلایل این موضوع بود. 

از سوی دیگر با کاهش میزان عرضه خانه‌های جدید، در برخی مناطق افزایش قیمت ملک نیز اتفاق افتاد؛ البته به دلیل شرایط پیش‌آمده و ریسک‌های موجود در دوره جنگ، میزان تقاضا نیز کمتر شد و به تعادل سطح عرضه و تقاضا کمک کرد. 

سریع‌ترین راه برای دانستن قیمت آپارتمان
قیمت‌گذاری آنلاین مسکن

تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر رهن و اجاره ملک در کلان‌شهر‌ها

به طور معمول فصل جابه‌جایی و اسباب‌کشی از اواخر بهار شروع می‌شود؛ اما امسال با شروع درگیری‌ها، به دلیل کاهش عرضه آپارتمان‌های اجاری و افزایش تقاضای مستأجران برای قرارداد‌های یک‌ساله با امکان تمدید زودهنگام، بسیاری از مالکان، اجاره‌بهای خانه‌های خود را در کلان‌شهرها افزایش دادند. به گونه‌ای که بر اساس برخی گزارش‌های مشاورین املاک این افزایش قیمت در شهر‌هایی همچون تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و چند شهر دیگر، بین 20 تا 30 درصد بوده است. 

بیشترین افت قیمت مسکن پس از جنگ ایران و اسرائیل در کدام مناطق است؟

جنگ و درگیری نظامی در هر کشوری پیامد‌های مخربی بر روی بازار املاک دارد. تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن کشور نیز غیرقابل انکار است. در دوره جنگ 12 روزه و مدتی پس از آن، با کمترشدن تعداد معاملات برای خرید و فروش ملک و محدودیت در تأمین مالی، کاهش ارزش املاک در شهر‌های مختلف به ویژه مناطق درگیر اتفاق افتاد. در حقیقت افزایش ریسک سرمایه‌گذاری در برخی مناطق و ترس از آسیب‌دیدن ملک، باعث شده که بسیاری از افراد به ویژه سرمایه‌گذاران در این برهه از خرید ملک خودداری کنند که منجر به رکود کاهش قیمت مسکن شد؛ اما بیشترین تأثیر بر روی کدام مناطق بود؟ 

بی‌تردید، خانه‌هایی که در نزدیکی مناطق حساس نظامی و تأسیسات مهم قرار گرفته‌اند، به دلیل پتانسیل بالایی که این محله‌ها برای هدف قرارگرفتن از سوی دشمن دارند، بیشترین افت قیمت را تجربه خواهند کرد. در ادامه چند منطقه که در جنگ اخیر مورد حمله اسرائیل قرار گرفته‌اند را بررسی می‌کنیم. 

محله شهران تهران

این محله که در غرب شهر تهران واقع شده، در طول جنگ 12 روزه، مخازن سوخت آن مورد حمله اسرائیل قرار گرفت. از همین رو برخی از ساکنان آن خانه‌های خود را ترک کرده و بسیاری از مالکان قصد فروش ملک خود را دارند. در حقیقت ترس ناشی از درگیری و جنگ در این منطقه باعث شده که تعداد فروشند‌ها بیشتر شده و با افزایش عرضه ملک مواجه شود. 

 

منطقه 22 شهر تهران

منطقه ۲۲ تهران یکی از مناطقی است که به‌خوبی می‌توان تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن را در آن مشاهده کرد. این منطقه در اطراف دریاچه چیتگر قرار گرفته و قبل از حمله اسرائیل، یکی از نقاط مهم و پر پتانسیل برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌رفت که طرف‌داران زیادی نیز داشت. با این حال، بعد از حملات اسرائیل به این محله، برخی از ساکنان تصمیم به فروش و ترک این محل گرفتند که منجر به افزایش عرضه ملک و کاهش تقاضا شد. این امر به مرور زمان ممکن است باعث افت تدریجی قیمت در منطقه 22 تهران شود؛ البته با اتخاذ سیاست‌های حمایتی از سوی دولت و جذب سرمایه‌گذاران بیشتر، می‌توان انتظار رونق دوباره بازار خرید و فروش ملک را داشت. 

در نهایت این نکته را هم مدنظر قرار دهید که شاید کاهش قیمت مسکن در مناطق حساس، به سرعت اتفاق نیفتد یا اینکه پس از مدتی مهار شود؛ اما به دلیل ریسک روانی ایجاد شده در بین مردم، می‌توان این انتظار را داشت که در آینده، قیمت مسکن در اطراف مناطق نظامی و مهم با کاهش محسوسی مواجه شود. همچنین کاهش تقاضا برای خرید خانه در شهر‌هایی که سایت‌های انرژی هسته‌ای وجود دارد، شاید بیشتر از شهر‌های دیگر احساس شود. با این حال، فرقی نمی‌کند که ساکن کدام شهر ایران هستید، چه قصد فروش ملک کنید و چه به دنبال خرید خانه باشید، به راحتی و به صورت آنلاین می‌توانید از سرویس قیمت‌گذاری ملک پلتفرم الوملک استفاده کرده و ارزش واقعی ملک موردنظرتان را محاسبه کنید.

آپارتمان‌ها در شهر تهران
آپارتمان‌ها در شهر

تأثیر جنگ بر رکود کوتاه‌مدت بازار مسکن

با اعلام آتش‌بس و پایان جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل، ممکن است بازار املاک وارد دوره رکود کوتاه‌مدت شود. در این حالت، قیمت ملک در شهر‌های مختلف به ویژه کلان‌شهرها تثبیت شده و در برخی مناطق تقاضا برای خرید آپارتمان‌های کوچک افزایش می‌یابد. 

از سوی دیگر با اجرای قانون اخراج مهاجران غیرقانونی افغانی از کشور، در شهر‌هایی که بیشترین تعداد مهاجر افغانی را داشتند، بسیاری از خانه‌ها خالی می‌شود. به همین دلیل عرضه ملک برای اجاره و فروش بیشتر شده و بازار املاک در این شهر‌ها با رکود بزرگ مواجه خواهد شد؛ البته می‌توان انتظار داشت که اجاره‌بها نیز حداقل 20% کاهش یابد. 

قبل از خرید هر ملکی ، کارشناسیش کن!
درخواست کارشناسی

بهترین شهر‌های ایران برای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن پس از آتش‌بس جنگ 12 روزه کدام‌اند؟

همواره نمی‌توان تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن را به صورت کاهش قیمت در نظر گرفت. در حقیقت اکنون که با مناطق و شهر‌هایی که بیشترین افت ارزش ملک را تجربه کرده‌اند، آشنا شدید، شاید این سؤال برایتان مطرح شود که کدام مناطق در ایران پس از آتش‌بس با جهش قیمت مسکن مواجه می‌شوند؟ در این جنگ برخی از شهر‌های ایران به طور کامل امن مانده و هیچ‌گونه حمله‌ای به آن‌ها از سوی دشمن صهیونی صورت نگرفت. 

اکنون با پایان درگیری‌ها، بسیاری از افرادی که قصد خرید خانه یا سرمایه‌گذاری در بازار مسکن را دارند، به دنبال امن‌ترین شهر‌ها هستند. به همین دلیل در بعضی از مناطق با به وجود آمدن تقاضای زیاد، می‌توان انتظار جهش قیمت‌ها را داشت. در این بین شهر‌های شمالی کشور که از حملات اسرائیل در طول جنگ مصون مانده‌اند، به گزینه اصلی خریداران تبدیل شده است. 

به طور کلی این شهر‌ها به عنوان پناهگاه امن سرمایه‌گذاران شناخته شده و کارشناسان بر این باورند که پس از آتش‌بس، تقاضا برای خرید خانه و زمین افزایش خواهد یافت. از سوی دیگر به دلیل محدودیت در عرضه، می‌توان انتظار رشد سریع‌تر قیمت‌ها را داشت. همچنین این مناطق به دلیل موقعیت جغرافیایی عالی و آب‌وهوای مطبوع، ارزش افزوده بالاتری نسبت به مناطق پرخطر دارند. 

در مجموع این موضوع به‌خوبی نشان می‌دهد که پیامد‌های جنگ ایران و اسرائیل علاوه بر این که در برخی مناطق و شهر‌ها می‌تواند بر کاهش قیمت مسکن تأثیر بگذارد، در شهر‌های امن‌تر نیز به افزایش تقاضا برای خرید ملک و رشد قابل‌توجه قیمت‌ها منجر خواهد شد؛ البته سؤال مهم این است که آیا این افزایش قیمت پایدار خواهد بود یا با فروکش‌کردن ترس از جنگ، ثبات و پایداری به بازار املاک این شهر‌ها بر می‌گردد؟ اگر افراد بیشتری به دنبال مهاجرت به این شهر‌ها باشند، ممکن است این روند صعودی قیمت‌ها ادامه‌دار باشد. با این حال بهتر است به صورت هوشمندانه سرمایه‌گذاری کنید تا سود شما در بلندمدت تضمین شده باشد. برای این منظور پیشنهاد می‌شود از مشورت با افراد و کارشناسان حرفه‌ای بازار مسکن غافل نشوید. 

املاک در شهر

تأثیر جنگ 12 روزه ایران و اسرائیل بر سرمایه‌گذاری در بازار املاک

بررسی و تحلیل تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن، در شهر‌های مختلف چالش‌ها و پیچیدگی‌های خاصی دارد. چرا که قبل از این درگیری، خرید ملک امن‌ترین و کم‌ریسک‌ترین روش برای حفظ ارزش سرمایه در برابر کاهش ارزش ریال، به شمار می‌رفت. با شروع جنگ، تصمیم‌گیری در این مورد کمی پیچیده‌تر از قبل شد؛ البته همچنان خرید ملک گزینه‌ای جذاب برای سرمایه‌گذاران بلندمدت محسوب می‌شود. پرسش مهم این است که چگونه بهترین شهر و منطقه برای سرمایه‌گذاری را انتخاب کنید؟ در این شرایط، انتخاب هوشمندانه و با مشورت کارشناسان بازار املاک، بهترین راهکار خواهد بود. 

جذب سرمایه‌گذار خارجی به ویژه از کشور‌های همسایه، پس از آتش‌بس، می‌تواند به احیای دوباره بازار ملک کمک کند. این امر به خصوص برای مناطق توریستی و شهر‌های شمالی، فرصت‌های طلایی را برای سرمایه‌گذاران داخلی نیز ایجاد خواهد کرد. به عنوان مثال اگر قصد سرمایه‌گذاری در چنین مناطقی را دارید، می‌توانید به سراغ ساخت ویلا‌های ساحلی و جنگلی در مناطق با پتانسیل رشد بالا، مانند شهر‌های مازندران بروید. از سوی دیگر، اگر به دنبال یک سرمایه‌گذاری بلندمدت هستید، خرید زمین در مناطق در حال توسعه مانند زمین‌های نزدیک به پروژه‌های زیرساختی، می‌تواند یک گزینه کم‌ریسک باشد که در آینده ارزش بالایی خواهند داشت. 

به طور کلی با این که ریسک‌های ناشی از تحریم‌های جدید و ناامنی منطقه‌ای، ممکن است برخی از سرمایه‌گذاران را برای ورود به بازار مسکن، مردد کرده باشد؛ اما در شهر‌هایی مانند تهران، اصفهان و مشهد، همچنان موقعیت‌های خوبی برای خرید آپارتمان‌های لوکس و املاک تجاری یافت می‌شود. 

در مجموع این گونه می‌توان نتیجه گرفت که خرید آپارتمان‌های کوچک، سرمایه‌گذاری در املاک تجاری، خرید زمین در حومه شهر‌های بزرگ و خرید خانه در پروژه‌های پیش‌فروش، بهترین روش‌های سرمایه‌گذاری در بازار مسکن در زمان جنگ محسوب می‌شوند. با این وجود برای بهره‌مندی از این فرصت‌ها، لازم است که ملک را با قیمت منصفانه معامله کنید، برای این امر می‌توانید از سرویس قیمت‌گذاری ملک در سایت الوملک کمک بگیرید و در کوتاه‌ترین زمان به صورت آنلاین ارزش واقعی خانه مدنظرتان را به دست آورید. 

ساختمان‌های مسکونی

وضعیت سرمایه‌گذاری در بازار مسکن و تأثیر جنگ بر آن

با اینکه بازار مسکن پیش‌تر نیز دوره‌های رکود و رونق متعددی را پشت سر گذاشته بود و با یک رکود تورمی دست‌وپنجه نرم می‌کرد؛ اما جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل نیز به‌عنوان یک شوک خارجی، این بازار را تحت تأثیر خود قرار داد. در حقیقت بسیاری از افراد دچار یک سردرگمی در تصمیم‌گیری برای خرید یا فروش ملک شده‌اند. با این حال تحلیل داده‌های کوتاه‌مدت و شرایط بازار توسط کارشناسان این حوزه نشان می‌دهد که با اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی مناسب، ایجاد شفافیت اطلاعاتی، توجه به نیاز‌های واقعی بازار و جذب تدریجی سرمایه‌گذاری، می‌توان ثبات نسبی را به بازار مسکن بازگرداند. 

به طور کلی برای سرمایه‌گذاران، بازار مسکن با ریسک کمتر نسبت به بورس و ارز؛ البته با بازده قابل‌قبول، گزینه مناسبی برای پوشش تورم و حفظ ارزش دارایی‌ها محسوب می‌شود. به همین دلیل سرمایه‌گذاران و فعالان بازار می‌بایست ضمن بررسی دقیق انتظارات تورمی و سیاست‌های دولت، از استراتژی‌های محافظه‌کارانه تا تهاجمی برای ورود به این حوزه بهره گیرند. در حقیقت با تثبیت نسبی اوضاع به مرور، تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن تعدیل‌یافته و می‌توان انتظار بازگشت به روند متعادل‌تر همراه با کاهش ریسک و نوسان را داشت. 

آپارتمان‌ها در نزدیکی کوه

پیش‌بینی آینده بازار مسکن ایران پس از جنگ 12 روزه

به طور کلی جنگ و درگیری تأثیرات بلندمدتی بر بازار مسکن به‌جا می‌گذارند، به‌ویژه در کشور‌هایی که میزبان زیرساخت‌های استراتژیک، تأسیسات و تکنولوژی‌های مهم هستند. ایران پس از جنگ با اسرائیل با مجموعه‌ای از چالش‌ها و فرصت‌ها مواجه می‌شود که بسته به سیاست‌های اقتصادی و سیاسی پساجنگ، بازار مسکن می‌تواند تحت سناریو‌های مختلفی قرار گیرد. با این وجود پیش‌بینی دقیق آینده بازار املاک در حال حاضر دشوار به نظر می‌رسد؛ اما بسیاری از کارشناسان فعال در حوزه مسکن، پیش‌بینی‌هایی ارائه کرده‌اند که چند تحلیل محتمل‌تر را در ادامه توضیح می‌دهیم. 

پیش‌بینی اول: بروز رکود در بازار مسکن به صورت کوتاه‌مدت

پیش‌تر نیز به این موضوع اشاره داشتیم که با پایان درگیری بین ایران و اسرائیل، شرایط ممکن است به گونه‌ای پیش برود که رکود کوتاه‌مدتی بر بازار مسکن حاکم شود. بر اساس پیش‌بینی کارشناسان در این حالت قیمت ملک در شهر‌های بزرگ تثبیت می‌شود. از طرفی می‌توان انتظار افزایش تقاضا برای خرید آپارتمان‌های کوچک به خصوص در کلان‌شهرها را داشت. این موضوع فرصت مناسبی برای خانوار‌های با بودجه محدود که به دنبال خرید خانه‌های مقرون‌به‌صرفه هستند، ایجاد می‌کند. 

در حقیقت در شهر‌هایی همچون کرج و قم و حومه شهر‌های بزرگ مانند تهران و اصفهان که بازار املاک ارزان‌تری دارند، معاملات املاک رونق بیشتری خواهد گرفت. زوج‌های جوان که به دنبال رهن و اجاره یا خرید آپارتمان کوچک هستند، می‌توانند گزینه‌های مناسب‌تری را در این دوره رکود پیدا کنند. با این وجود پیشنهاد می‌شود قبل از هر اقدامی با کارشناسان معتبر نیز مشورت کرده و از سرویس قیمت‌گذاری ملک در سایت الوملک برای برآورد قیمت ملک موردنظرتان استفاده کنید. 

 

پیش‌بینی دوم: افزایش تورم و رشد قیمت‌ها در بازار املاک

پس از تجاوز آمریکا به خاک ایران و حمله به تأسیسات هسته‌ای اصفهان، نطنز و فردو، مجلس و دولت تصمیم به خروج ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و عدم ادامه مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا گرفتند. از همین رو این احتمال وجود دارد که تحریم‌های ناعادلانه شدت گرفته و تورم افزایش یابد. در این صورت قیمت مسکن در مناطق لوکس و شمال شهر تهران، رشد چشمگیری پیدا خواهد کرد. 

اگر به فکر سرمایه‌گذاری بلندمدت هستید، این سناریوی احتمالی برای شما جذاب‌تر خواهد بود؛ اما برای خریداران با بودجه محدود، ممکن است خرید خانه دشوارتر شود. در کلان‌شهرهایی همچون تهران، تبریز و اصفهان که تقاضای سرمایه‌گذاری به ویژه برای خرید آپارتمان‌های لوکس رو به بالا است، باید منتظر افزایش قیمت‌های نجومی ماند. 

 

پیش‌بینی سوم: بازسازی و رشد تدریجی بازار املاک

یکی دیگر از سناریو‌های احتمالی بازار مسکن پس از جنگ ایران و اسرائیل، پیش‌بینی بازسازی و انتظار رشد تدریجی بازار در بلندمدت است. در حقیقت با آتش‌بس و کاهش تنش‌های منطقه‌ای، می‌توان انتظار آغاز برنامه‌های بازسازی و بهسازی زیرساخت‌ها در مناطق مختلف را داشت که باعث افزایش اعتماد عمومی به آینده اقتصاد و رونق بازار املاک خواهد شد. 

در این سناریو انتظار می‌رود با مشارکت بخش خصوصی در ساخت‌وساز و اتمام پروژه‌های نیمه‌تمام، میزان تقاضا برای خرید مسکن در کلان‌شهر‌ها و به خصوص مناطق امن‌تر افزایش یابد. از طرفی نیز منجر به جهش تدریجی قیمت مسکن در مناطق مرکزی و دارای زیرساخت مطلوب شود. 

 

پیش‌بینی چهارم: مهاجرت و تمرکززدایی شهری به همراه کاهش شدید تقاضا

بر اساس قانون جدید و احتمال بازگشت دو میلیون مهاجر افغان از ایران، ممکن است تقاضا برای اجاره و خرید خانه به خصوص در شهر‌های مرزی همچون زاهدان و کرمان به شدت کاهش یابد. در این حالت بازار مسکن در چنین شهر‌هایی با رکود مواجه خواهد شد و می‌تواند بر کاهش اجاره‌بها نیز تأثیر بگذارد. در سناریو مهاجرت و تمرکززدایی شهری، برخی از کارشناسان حوزه مسکن بر این باورند که با افزایش احساس ناامنی ناشی از جنگ در کلان‌شهر‌ها، افت قیمت ملک در برخی محله‌های شهری را شاهد خواهیم بود. 

از سوی دیگر سیاست‌های دولتی برای توسعه شهر‌های کوچک و روستا‌ها در اطراف تهران، اصفهان، شیراز و تبریز، همچنین رشد زیرساخت در مناطق کمتر آسیب‌پذیر، منجر به افزایش مهاجرت به این مناطق خواهد شد که در نهایت کاهش تقاضا برای خرید ملک در کلان‌شهرها اتفاق خواهد افتاد. در مجموع یکی از پیامد‌های جنگ 12 روزه را می‌توان تقویت بازار مسکن در استان‌های امن‌تر همچون گلستان، یزد، اردبیل و... به همراه خروج تقاضا از بازار شهر‌های آسیب‌پذیر و حساس دانست. 

ساختمان‌ها در شهر

پیش‌بینی پنجم: احیای بازار با جهش سرمایه‌گذاری خارجی 

در این تحلیل کارشناسان، عادی‌سازی روابط سیاسی و رفع تحریم‌ها پس از آتش‌بس میان ایران و اسرائیل متصور شده است که در پی آن ورود سرمایه‌گذاران و شرکت‌های خارجی برای مشارکت در بازسازی خواهد بود. این موضوع با ایجاد ثبات نسبی در سیاست‌های پولی و مالی می‌تواند به رشد شدید ساخت‌وساز در مناطق استراتژیک و توریستی به ویژه سرمایه‌گذاری در املاک تجاری و هتل‌ها کمک کند. 

از سوی دیگر با افزایش رقابت در بخش املاک تجاری و مسکونی می‌توان انتظار تحول در معماری و شهرسازی برای بازار مسکن شهر‌های مختلف کشور را داشت. همچنین با کاهش تنش‌ها و ورود سرمایه‌گذاران خارجی، به‌ویژه از کشور‌های همسایه، ممکن است افزایش قیمت زمین در شهر‌های مرکزی و صنعتی اتفاق بیفتد که این موضوع بر میزان عرضه مسکن و رشد قیمت آن تأثیرگذار خواهد بود. 

 

پیش‌بینی ششم: بی‌ثباتی بازار مسکن و رکود تورمی

این سناریو به احتمال شکننده بودن آتش‌بس و تداوم تنش‌های سیاسی پس از پایان جنگ ایران و اسرائیل می‌پردازد. این موضوع می‌تواند موجب بی‌اعتمادی عمومی نسبت به سیاست‌های کلان، همچنین کاهش ورود سرمایه خارجی و خروج سرمایه داخلی از بازار مسکن به سوی بازار‌های موازی شود. 

از پیامد‌های این امر می‌توان به کاهش عرضه با توقف پروژه‌های جدید، افت معاملات رسمی، رشد بازار‌های غیررسمی و در نهایت افزایش قیمت ملک به دلیل تورم عمومی، نه بیشترشدن تقاضای واقعی اشاره کرد. در حقیقت رکود تورمی پس از جنگ فشار بیشتری بر خانوار‌ها وارد کرده و باعث گسترش اجاره‌نشینی می‌شود. 

 

پیش‌بینی هفتم: تورم هزینه‌های ساخت و ساز و افزایش قیمت مصالح 

افزایش هزینه‌های اجرای پروژه‌های ساختمانی را می‌توان به عنوان تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن در نظر گرفت. به طور کلی باقی‌ماندن اثرات تحریم و اختلال در زنجیره تأمین مواد اولیه پس از آتش‌بس، می‌تواند منجر به کاهش تولید مصالح ساختمانی در داخل کشور شود. در حقیقت وابستگی برخی از تولیدات به واردات، ممکن است باعث رشد هزینه‌های ساخت‌وساز تا 30 الی 50 درصد شود. 

افزایش مالیات و هزینه‌های حمل‌ونقل، سودآوری پروژه‌های عمرانی را تا حدودی کاهش داده و در برخی موارد افت مشارکت بخش خصوصی در پروژه‌های متوسط و کوچک ساختمانی را در پی خواهد داشت. این موضوع افزایش قیمت نهایی واحد‌های مسکونی، به‌ویژه در مناطق نوساز را به همراه داشته که در نهایت بر روی تقاضای خرید مسکن تأثیر مستقیمی می‌گذارد. 

آپارتمان‌ها در مناطق شهری
بدون گزارش کارشناسی خانه معامله نکنید!
ثبت درخواست کارشناسی ملک

جدول خلاصه پیش‌بینی آینده مسکن ایران پس از جنگ 12 روزه

برای درک ساده‌تر و تصمیم‌گیری بهتر برای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن پس از جنگ، در ادامه خلاصه سناریو‌های احتمالی آینده بازار املاک ایران را در قالب یک جدول آورده‌ایم. 

سناریو احتمالی

ثبات بازار

ریسک سرمایه‌گذاری

رشد قیمت

فرصت ساخت و ساز

رکود کوتاه‌مدت

پایین

متوسط

ثابت

متوسط

افزایش تورم و رشد قیمت‌ها

پایین

بالا

بالا

ضعیف

بازسازی تدریجی

بالا

متوسط

ملایم

بالا

تمرکززدایی شهری و مهاجرت

متوسط

متوسط

متغیر

بالا به ویژه در شهر‌های کوچک

جهش سرمایه‌گذاری خارجی

بالا

پایین

پرشتاب

بسیار بالا

رکود تورمی و بی‌ثباتی بازار

پایین

بالا

صعود تورمی

ضعیف

افزایش هزینه‌های ساخت و مصالح

پایین

بالا

افزایش هزینه‌ها

کاهش مشارکت

 

در مجموع روند آینده بازار املاک ایران پس از جنگ با اسرائیل می‌تواند در مسیر‌های متفاوتی حرکت کند. در این بین سیاست‌های دولتی، همکاری منطقه‌ای برای جذب سرمایه‌گذار خارجی و واکنش سرمایه‌گذاران داخلی به شرایط بازار، مهم‌ترین فاکتور‌های تعیین‌کننده برای مسیر پیش رو هستند. به همین دلیل سرمایه‌گذاران، خریداران و فروشندگان باید به‌خوبی این سناریو‌ها را تحلیل کرده و برای هر مسیر اقداماتی متناسب اتخاذ کنند تا پایداری و رشد سرمایه‌شان در بازار مسکن تضمین شود. 

راهکار‌های تصمیم‌گیری هوشمندانه در بازار مسکن پس از جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل

جنگ‌های کوتاه‌مدت؛ اما پرتنش مانند درگیری ۱۲ روزه ایران و رژیم اشغالگر صهیونیستی در خردادماه 1404 می‌توانند پیامد‌های روانی و اقتصادی عمیقی بر بازار مسکن برجای بگذارند. در چنین دوره‌ای، تصمیم‌گیری هوشمندانه در مورد خرید، فروش یا سرمایه‌گذاری در املاک، نیازمند تحلیل چندبعدی ریسک، فرصت‌ها و شناخت دقیق رفتار بازار است. از همین رو در ادامه چند راهکار مهم برای کمک به شما ارائه کرده‌ایم. 

  • پیش از تصمیم‌گیری، بهتر است با کارشناسان حرفه‌ای در حوزه بازار مسکن، مشورت کنید تا دید بهتری نسبت به شرایط حاکم بر بازار، فرصت‌های پیش رو و پروژه‌های در حال ساخت به دست آورید. این موضوع می‌تواند از تصمیم‌های پرریسک جلوگیری کند. 
  • از تحلیل بازار محلی غافل نشوید، چرا که وضعیت بازار مسکن در هر شهر و منطقه، ممکن است شرایط خاصی داشته باشد. به عنوان مثال در یک شهر، خرید آپارتمان‌های کوچک مناسب‌تر بوده، در حالی که در منطقه دیگری سرمایه‌گذاری در آپارتمان‌های لوکس آینده بهتری دارد. 
  • بهتر است از خرید ملک در مناطق نزدیک به مراکز نظامی یا زیرساخت‌های حساس (مانند تأسیسات هسته‌ای یا پایگاه‌های نظامی) اجتناب کنید. 
  • مناطق مرکزی شهر‌ها با زیرساخت بهتر و جمعیت باثبات، گزینه‌های امن‌تری برای سرمایه‌گذاری هستند. 
  • از تکنیک مذاکره هوشمندانه و قدرت چانه‌زنی استفاده کنید. برخی از فروشندگان در شرایط بحرانی ممکن است حاضر به تخفیف بیشتر باشند. 
  • قبل از انجام معامله، با دقت اسناد ملک موردنظرتان را بررسی کرده و از قانونی‌بودن معامله و مدارک اطمینان حاصل کنید. 
  • به فکر سرمایه‌گذاری بلندمدت باشید، بازار مسکن ایران همواره پتانسیل رشد خوبی برای طولانی‌مدت داشته است. 
  • از ابزار‌های هوشمند آنلاین همچون سرویس قیمت‌گذاری ملک سایت الوملک برای اطمینان از ارزش واقعی ملک موردنظرتان استفاده کنید. 
  • همه تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد نچینید! در شرایط ناامن، داشتن نقدینگی بالا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. بخشی از سرمایه خود را برای بهره‌مندی از فرصت‌های بهتر حفظ کنید. 
  • برای کاهش ریسک، در املاک متنوعی همچون مسکونی، تجاری یا خرید زمین سرمایه‌گذاری کنید. 
  • در شرایط ناپایدار، املاکی با قابلیت فروش سریع مانند ملک‌های آماده و مناطق شناخته‌شده با قیمت منصفانه برتری دارند. 
  • از خرید واحد‌های خاص یا لوکس در مناطق کم‌تقاضا پرهیز کنید، مگر این که تصمیم به نگهداری بلندمدت دارید. 
  • برای سرمایه‌گذاری آینده‌دار، پروژه‌های ساختمانی با بیمه جنگ و استاندارد‌های ایمنی مقاوم در برابر شوک امنیتی را انتخاب کنید. چرا که در زمان پساجنگ، ساختمان‌هایی با ایمنی بالا تقاضای بیشتری پیدا می‌کنند. 
  • بهتر است در چند منطقه با ریسک و سودآوری متفاوت برای خرید ملک سرمایه‌گذاری کنید. 
  • به طور معمول در دوره پس از آتش‌بس و پیش از جهش قیمتی ناشی از خوش‌بینی بازار، فرصت مناسبی برای خرید ملک خواهد بود. 
  • اگر قصد فروش ملک خود را دارید، بهتر است تا آرام‌شدن کامل شرایط صبر کرده و با روان‌سازی تقاضا، قیمت بهینه‌تری برای ملک خودتان پیشنهاد بدهید. 

در نهایت این موضوع را مدنظر قرار دهید که تصمیم‌گیری در بازار مسکن پس از جنگ کوتاه‌مدت ایران و اسرائیل، باید بر اساس ترکیبی از درک بازار، تحلیل منطقی و پیش‌بینی سناریو‌های محتمل باشد. در حقیقت به عنوان یک سرمایه‌گذار باید از هیجانات بازار دوری کرده و در پروژه‌های مطمئن سرمایه‌گذاری کنید. 

همچنین با یک برنامه‌ریزی دقیق باید بهترین زمان خرید، فروش و مشارکت را با هوشمندی و اطلاعات کامل انتخاب کنید. به طور کلی بازار پساجنگ با وجود ریسک‌های بالقوه، فرصت‌هایی بی‌نظیر برای رشد پایدار و نوآوری در ساخت‌وساز دارد، فقط باید هوشمندانه از آن بهره‌مند شوید. پیشنهاد می‌شود برای کسب تجربه بیشتر مقاله «قیمت مسکن در زمان جنگ ایران و عراق» را نیز مطالعه کنید. 

ساختمان‌های مسکونی در شهر

در این بخش از متن تصمیم داریم به طور ویژه به بررسی تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن شهر اصفهان به عنوان یک کلان‌شهر مهم و میزبان تأسیسات حساس هسته‌ای بپردازیم. به طور کلی اقتصاد متنوع با صنعتی قوی، گردشگری و کشاورزی به همراه اجرای پروژه‌های بزرگ شهری (مجتمع‌های مسکونی و شهرک‌های جدید) با نرخ بالای مشارکت سرمایه‌گذاران خرد و کلان در خرید و پیش‌فروش، بازار مسکن اصفهان را در سال‌های گذشته نسبتاً فعال و در عین حال وابسته به ثبات سیاسی و اقتصادی نگاه‌داشته است. 

اصفهان به‌عنوان یکی از قطب‌های صنعتی و فرهنگی ایران، همواره تحت تأثیر تحولات سیاسی و امنیتی بوده است، به همین دلیل شاید بازار املاک این شهر ریسک بالاتری را پس از درگیری ایران و اسرائیل به همراه داشته باشد. در ادامه تلاش می‌کنیم از نگاهی متفاوت و موشکافانه، این امر را موردبررسی قرار دهیم. 

 

تأثیرات کوتاه‌مدت جنگ بر بازار املاک شهر اصفهان

با آغاز درگیری، اصفهان به دلیل نزدیکی به تأسیسات هسته‌ای یکی از اهداف حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار گرفت و به طور مستقیم بر میزان جذابیت سرمایه‌گذاری در حوزه املاک اثر گذاشت. این موضوع به طور ویژه باعث شد که در حومه آسیب‌پذیر شهر، افت قیمت ملک شدت بیشتری نسبت به محله‌های مرکزی داشته باشد. 

از سوی دیگر توقف یا تأخیر در آغاز پروژه‌های جدید به علت ریسک امنیت، کمبود نیروی کار و افزایش هزینه‌ها، منجر به کاهش عرضه مسکن در بازار شد. همچنین برخی خریداران ترجیح دادند که تا آرام‌شدن شرایط و ایجاد یک ثبات نسبی منتظر بمانند که در نهایت الگوی عرضه و تقاضا را نسبت به دوره قبل از درگیری تغییر داد. این موارد از تأثیرات کوتاه‌مدت جنگ 12 روزه بر بازار مسکن اصفهان محسوب می‌شوند. 

 

ریسک‌ها و فرصت‌های پساجنگ بر بازار مسکن اصفهان

با اعلام آتش‌بس و کاهش احتمال هدف‌گیری مجدد تأسیسات هسته‌ای و مراکز مهم شهری، روند جلب‌اعتماد به بازار شکل گرفت. در همین راستا فعالیت بسیاری از پروژه‌های ساختمانی که به دلایل مختلفی در این مدت کوتاه جنگ متوقف شده بود، از سر گرفته شد. 

با این حال ممکن است همچنان ریسک پایدار مداخلات منطقه‌ای و بروز ناآرامی‌های پراکنده بر بازار سایه افکنده باشد. در این بین نیز فرصت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری در بازسازی و نوسازی بافت‌های فرسوده و امکان مشارکت بخش خصوصی در پروژه‌های مقاوم‌سازی فراهم شده است. همچنین امکان خرید در فاز پیش‌فروش پروژه‌های جدید، موقعیتی است که خریداران مصرفی را به خود جذب خواهد کرد. 

 

در مجموع، بازار مسکن اصفهان در پی درگیری نظامی ایران و اسرائیل و سپس آتش‌بس، فراز و فرود‌های مختلفی را پیش روی خود خواهد داشت. در دوره جنگ 12 روزه، ریسک بالای امنیتی و افزایش هزینه‌های ساخت، عرضه و معاملات را محدود ساخت؛ اما پس از آتش‌بس با بازگشت اعتماد، رشد تقاضا و حمایت‌های دولتی، بازار املاک این شهر می‌تواند مسیر بهبود را در پیش بگیرد. در نهایت برای سرمایه‌گذاران آگاه، فرصت‌های جذابی در فاز نوسازی و پروژه‌های نوین با تمرکز بر ایمنی وجود دارد، مشروط بر آنکه ریسک‌های منطقه‌ای همچنان مدیریت شده باقی بمانند. 

آپارتمان‌ها در منطقه شهری

آیا جنگ باعث تشدید رکود در بخش مسکن می‌شود؟

برای بررسی تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن و تشدید رکود در این بخش، تصمیم داریم پاسخ به این پرسش را از زبان نایب‌رئیس اتحادیه مشاوران املاک بیان کنیم. به گزارش اقتصاد آنلاین، داود بیگی‌نژاد، اظهار کرد: «ببینید بحث جنگ در کشور ما نباید ملاک قرار گیرد. ما ۸ سال جنگ تحمیلی را داشتیم. همچنین درباره وضعیت بازار اجاره با توجه به ورود به فصل دوم سال، این گونه بیان کرد: بالاخره فصل تابستان، فصلی است که یک مقدار موضوع جابه‌جایی مسکن رونق پیدا می‌کند؛ اما با توجه به این‌که شورای عالی مسکن به طور مستقیم در این خصوص ورود کرده و نرخ‌های مشخصی را برای اجاره اعلام کرده، ما خیلی در تلاطم بازار اجاره نسبت به سال‌های گذشته نیستیم. 

نایب‌رئیس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این سؤال که نرخی که اعلام شده، الان رعایت می‌شود؟ گفت: بالاخره به این نرخ‌ها توجه می‌شود و صرفاً فقط اعلام نرخ نیست. در این میان، تنبیهاتی هم برای مالکان در نظر گرفته شده است. بیگی‌نژاد در ادامه به این نکته اشاره کرد که: شاید نرخ‌های بالاتر پیشنهاد شود؛ اما به دلیل این‌که قانون، نو هست و امسال، سال اول اجرای آن هست، باید در آینده ببینیم چه اتفاقی می‌افتد! 

درباره شرایط بازار مسکن نیز این چنین بیان کرد: در بخش مسکن هم شرایط مثل ماه‌های گذشته است و رونق چندانی نداشتیم. در پایان نیز درباره تأثیر جنگ بر تشدید رکود در بخش مسکن، اظهار کرد: ببینید بحث جنگ در کشور ما نباید ملاک قرار گیرد. ما ۸ سال جنگ تحمیلی را داشتیم. بعد از آن قطعنامه ۵۹۸ را داشتیم. بعد از آن هم ورود به برجام و خروج از برجام را داشتیم. ما همه این‌ها را داشتیم و مردم تجربه سطح بالایی دارند. شما به بازار نگاه کنید، شاهد یک ثباتی در بازار و قیمت‌ها هستید.» 

با الوملک، قیمت مسکن در شهر دلخواهت رو آنلاین محاسبه کن!
دریافت گزارش

چگونه از الوملک برای محاسبه قیمت ملک در دوره پساجنگ استفاده کنیم؟

پلتفرم الوملک به‌عنوان یک ابزار تخصصی هوشمند قیمت‌گذاری در بازار مسکن ایران شناخته شده که برای دوره‌های بحرانی مثل پساجنگ ایران و اسرائیل، می‌توانید برای انتخاب منطقی و هوشمندانه ملک موردنظرتان از آن استفاده کنید. برای این منظور کافی است مشخصات خانه را در بخش سرویس قیمت‌گذاری ملک این پلتفرم وارد کرده و در کوتاه‌ترین زمان، گزارش کاملی از ارزش واقعی ملک دریافت کنید. 

الوملک با بهره‌گیری از الگوریتم‌های پیشرفته هوش مصنوعی و تحلیل داده‌های واقعی بازار، تخمینی نزدیک به واقعیت برای قیمت ملک ارائه می‌دهد. این موضوع به خصوص در شرایط نوسانی پساجنگ که قیمت‌ها به‌صورت غیرمنطقی تغییر می‌کنند، بسیار ضروری به نظر می‌رسد. در نهایت نیز می‌توانید از مشاورین قیمت‌گذار الوملک کمک گرفته و شرایط ملک را به صورت تخصصی‌تر بررسی کنید. 

جمع‌بندی

جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تحولات ژئوپلیتیکی منطقه خاورمیانه، نه‌تنها بازار‌های مالی و کالا را تحت تأثیر قرار داد، بلکه بر بازار مسکن ایران نیز سایه افکند. در متن بالا تلاش کردیم، به‌صورت جامع به بررسی و تحلیل تأثیر جنگ ایران و اسرائیل بر بازار مسکن بپردازیم تا بتوانید چشم‌انداز دقیق‌تری برای تصمیم‌گیری در مورد خرید یا فروش ملک‌تان برای خود ترسیم کنید. 

به طور کلی دولت، سازندگان و سرمایه‌گذاران با نگاهی راهبردی و استفاده از تجربیات گذشته، همچنین با به‌کارگیری استراتژی‌های محافظه‌کارانه پولی و مالی مناسب، می‌توانند چالش‌های پیش رو و نوسانات قیمت را مدیریت کرده و به سمت بازاری پایدار و متوازن حرکت کنند. در نهایت اگر سؤالی در این مورد دارید، کافی است در بخش کامنت‌های همین مقاله مطرح کرده تا کارشناسان ما پاسخ دهند.

سوالات متداول

نظرات کاربران
برای این مقاله هیچ نظری ثبت نشده است
شما اولین نفری باشید که نظر خود را ثبت می‌کند!